Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Εκδικητές: Η Τελευταία Πράξη - Τέλος εποχής, αρχή μιας νέας

Ασύρματη σύνδεση (μέσω Bluetooth) του DualShock 4 με PC ή laptop χωρίς DS4 USB wireless adapter

Η ιδέα να συνδέσω μέσω Bluetooth το DualShock 4 με τον υπολογιστή μου καρφώθηκε ξαφνικά ένα βράδυ, όταν και σκέφτηκα «τι ωραία θα ήταν εάν μπορούσα να αξιοποιήσω το DS4 ως “Bluetooth headset”», δηλαδή να συνδέσω ασύρματα το χειριστήριο, και έπειτα να καρφώσω πάνω του τα ακουστικά μου – ώστε να αράζω και να παίζω ή να βλέπω ταινίες από απόσταση και να απολαμβάνω ήχο από τα ακουστικά μου.


Δεν χρειάστηκε να ψάξω και πολύ, τελικά βρήκα τη λύση, αλλά μόνο για το πρώτο σκέλος: ασύρματη σύνδεση μεν, αλλά χωρίς υποστήριξη headset δε. Δεν πειράζει, όμως, γιατί το DualShock 4 μπορεί να μην φτάνει τα “standards” του Xbox One controller, που κατά τη γνώμη μου είναι το κορυφαίο χειριστήριο της αγοράς (δεν συζητάμε για την έκδοση Elite, που είναι ακόμα πιο top!), αλλά είναι πολύ εργονομικό και με βολεύει. Επειδή λοιπόν πολλοί μπορεί να μην γνωρίζουν ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα, τουλάχιστον όχι χωρίς τη χρήση DS4 USB wireless adapter, σκέφτηκα ότι αξίζει τον κόπο να το μοιραστώ μαζί σου το παρακάτω «tip».

Καταρχάς, για να μπορέσεις να συνδέσεις το DS4 σου με το PC σου χωρίς τη χρήση DS4 USB wireless adapter θα χρειαστείς είτε ένα USB Dongle, ή PC/laptop με υποστήριξη Bluetooth. H διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή, ωστόσο, πριν ξεκινήσουμε οφείλω να σε ενημερώσω ότι, πρώτον, έχει δοκιμαστεί σε Windows 10 PC (άρα δεν γνωρίζω αν θα λειτουργήσει σε άλλη έκδοση windows - αν και νομίζω ότι λειτουργεί κανονικά και σε Win 7), δεύτερον, αυτή η μέθοδος ισχύει μόνο για PC games που υποστηρίζουν Xbox 360 controller. Κάτι τέτοιο σημαίνει πως δεν λειτουργεί το headset jack, ενώ το ίδιο ισχύει και για το touchpad – λειτουργεί κανονικά ως mouse βέβαια.
Σου έχω και το σχετικό βίντεο παρακάτω, αλλά ας δούμε και βήμα-βήμα τι πρέπει να κάνεις. Η διαδικασία είναι πραγματικά πολύ απλή, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείς να το καταφέρεις ακόμα κι αν είσαι αρχάριος χρήστης.

Διευκρίνιση: Το InputMapper δεν αποτελεί επίσημη εφαρμογή της Sony, και άρα μπορείς να τη δοκιμάσεις αλλά με δική σου ευθύνη. Εγώ, πάντως, δεν συνάντησα κάποιο ζήτημα με drivers κ.λπ. 

Βήμα 1: Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να κατεβάσεις από εδώ το InputMapper. Επιλέγεις το πρώτο αρχείο, έπειτα κλικ στο «accept the above conditions» και «Download».



Βήμα 2: Κατεβάζεις το αρχείο .exe και ξεκινάς την εγκατάσταση, δεν θα πάρει πάνω από μερικά δευτερόλεπτα, απλά ακολούθησε τις οδηγίες που εμφανίζονται στην οθόνη σου.
Βήμα 3: Αφού ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, ήρθε η στιγμή να κάνουμε τη «ζεύξη», δηλαδή να συνδέσουμε το DS4 με το PC: Αφού έχεις ενεργοποιήσει το Bluetooth στη συσκευή σου, πηγαίνοντας στις [Ρυθμίσεις] > [Συσκευές Bluetooth, εκτυπωτές, ποντίκι]. Πάτησε ταυτόχρονα τα πλήκτρα Share και PS στο DS4 και κράτησέ τα πατημένα για περίπου 5 δευτερόλεπτα, μέχρι να αρχίσει να αναβοσβήνει η μπάρα.



Βήμα 4: Πάτησε [Προσθήκη Bluetooth ή άλλης συσκευής] και θα σου εμφανιστεί η επιλογή wireless controller, πάτησε σύνδεση και σε περίπτωση που σου ζητηθεί κωδικός βάλε 0000 και πάτα Επόμενο.
Βήμα 5: Η σύνδεση γίνεται σχεδόν αμέσως. Ωστόσο, ίσως χρειαστεί να πατήσεις ξανά το PS Button για σύνδεση.

Η εφαρμογή έρχεται με built in windows notifications, που σημαίνει ότι όποτε ενεργοποιείς/απενεργοποιείς την εφαρμογή και συνδέεις το controller θα σου εμφανίζονται οι αντίστοιχες ειδοποιήσεις στο κέντρο ενεργειών. Αν τα έχεις κάνει όλα σωστά, μπορείς να παίξεις τα αγαπημένα σου PC games χρησιμοποιώντας το DS4.

Από προεπιλογή, η εφαρμογή είναι ρυθμισμένη με τέτοιο τρόπο, ώστε η σύνδεση διακόπτεται αυτόματα κάθε φορά που κλείνεις την εφαρμογή, ενώ όταν ελαχιστοποιείς το παράθυρο η εφαρμογή συνεχίζει να τρέχει στο παρασκήνιο, απλά το εικονίδιο μεταφέρεται στα «κρυφά εικονίδια», δίπλα στην περιοχή ειδοποιήσεων. Φυσικά, μπορείς να κάνεις τις απαραίτητες ρυθμίσεις πηγαίνοντας στα [Settings], ενώ μπορείς να αποθηκεύσεις το profile σου για να μην χρειαστεί να κάνεις τις ρυθμίσεις σου από την αρχή, σε περίπτωση π.χ. που θέλεις να το εγκαταστήσεις και σε άλλο σύστημα.
Ρίξε μια ματιά και στο παρακάτω βίντεο, το οποίο περιλαμβάνει οδηγίες για μια παλαιότερη έκδοση της εν λόγω εφαρμογής - αλλά δεν υπάρχουν τρομερές διαφορές.



Στο μεταξύ, στο παρακάτω Dualshock 4 USB Wireless Adapter video review, σε κάποιο σημείο θα ακούσεις ότι το headset jack λειτουργεί κανονικά με το InputMapper. Για να είμαι ειλικρινής, εγώ δεν μπόρεσα να βρω κάποια ρύθμιση, ούτε λειτουργεί αυτόματα – μόλις συνδέεις τα ακουστικά και ξεκινήσεις το παιχνίδι. Κατά τα άλλα, το δοκίμασα σε ορισμένα Steam games και λειτουργεί άψογα. Ίσως, τελικά, να κρατήσω το DS4 ως βασικό χειριστήριο και για PC gaming - μιας και δεν έχω Xbox One conroller.





Εάν σου αρέσει το InputMapper, και θέλεις αφαιρέσεις τις διαφημίσεις -που δεν τις λες και ενοχλητικές, οι δημιουργοί της εφαρμογής σου δίνουν τη δυνατότητα να κάνεις δωρεά, από 2€ και άνω.

Σχόλια