Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Εκδικητές: Η Τελευταία Πράξη - Τέλος εποχής, αρχή μιας νέας

FIREBASE: Νέα ταινία μικρού μήκους από το νέο studio του Neil Blomkamp

Στις αρχές του μήνα, το studio παραγωγής ταινιών μικρού μήκους του Neill Blomkamp, Oats Studios, δημοσίευσε τις πρώτες παραγωγές. Μετά το Rakka, λοιπόν, το οποίο εκτυλίσσετε σε μια μετα-αποκαλυπτική Γη γεμάτη εξωγήινους, ακολούθησε το Cooking With Bill, ένα infomercial που καταλήγει σε τραγωδία. Η τρίτη και πιο πρόσφατη ταινία μικρού μήκους της Oats είναι το Firebase, μια ιστορία που λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ στο 1970, όπου κάτι παράξενο συμβαίνει στα βροχερά δάση.


Η ταινία «ανοίγει» με έναν παραμορφωμένο Αμερικανό στρατιώτη δεμένο σε ένα στύλο. Σύντομα, τα αμερικανικά στρατεύματα θα συναντήσουν παραμορφωμένα σώματα, στα οποία κάτι παράξενο και τρομακτικό αναπτύσσεται κάτω από το δέρμα τους. Την ίδια στιγμή, κοιτάζουν τον ουρανό και βλέπουν ένα ελικόπτερο Huey να αποσυναρμολογείται στον αέρα, ενώ άλλες σκηνές δείχνουν τανκς και αεροπλάνα να ίπτανται στον αέρα.

Η CIA αρχίζει τη διερεύνηση των ανεξήγητων περιστατικών και μια ομάδα προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον River God (Θεό του Ποταμού - σε ελεύθερη μετάφραση), ένα φαινομενικά αήττητο υπερφυσικό πλάσμα το οποίο βρίσκεται πίσω από περίεργα περιστατικά – και πιθανόν άλλα που δεν μπορεί να συλλάβει ανθρώπινος νους. Τα υπόλοιπα, επί της οθόνης φυσικά. Διαφορετικά, μπορείς να διαβάσεις ένα μικρό απόσπασμα από μια πρόσφατη συνέντευξη του Blomkamp στο The Verge. Προσοχή, όμως γιατί μπορεί να περιέχει SPOILERS.

Ο Blomkamp, απατώντας στην ερώτηση τι ήταν αυτό που ενέπνευσε αυτή την ιστορία ( Firebase) δήλωσε:
«Η αρχική ιδέα ήταν η έννοια της διαβίωσης σε μια εικονική προσομοίωση: η θεωρεία ότι ζούμε σε μια προσομοίωση του σύμπαντος ήταν ο πυρήνας για την ανάπτυξη της ιστορίας. Η θεωρία πίσω από αυτό γεννήθηκε από την ιδέα ότι ζούμε σε ένα προσομοιωμένο κατασκεύασμα, όπου υπάρχουν σφάλματα ή ανωμαλίες. Εάν σκεφτείτε το σύμπαν ως ένα μέρος ενός λογισμικού, τότε θα υπήρχε ένας αυτοδιαρθρωτικός κώδικας που θα έμπαινε για να διορθώσει τον λανθασμένο κώδικα. Καταλήξαμε με την ιδέα ενός ατόμου που κατά λάθος σπάει αυτό το πρόγραμμα και είναι σε θέση να δει και να καταλάβει ότι υπάρχει "περισσότερη πραγματικότητα", πέρα από το επίπεδο στο οποίο υπάρχουν (σ.σ. οι πρωταγωνιστές). Θέλαμε κάποιον που θα μπορούσε να παίξει με τους νόμους της θερμοδυναμικής, του χρόνου και του χώρου. Στην περίπτωση του River God, ενεργεί σχεδόν υποσυνείδητα. Είναι περισσότερο ένα λάθος ή μια ανωμαλία. Επιπλέον, η ιδέα μιας ιστορίας επιστημονικής φαντασίας στο Βιετνάμ είναι ενδιαφέρουσα και δεν την βλέπουμε συχνά», σημείωσε.

Και πρόσθεσε: «Σε αυτή την ταινία, ο River God αρχίζει να παραβιάζει τον ιστό του χωροχρόνου, με αυτό το σύμπαν να διορθώνει αυτό (το λάθος) αποστέλλοντας ανθρώπους όπως ο Sergeant Hines, που δεν καταλαβαίνουν γιατί τραβήχτηκαν σε αυτές τις ανωμαλίες, ή ποιος είναι ο σκοπός τους. Απλά ξέρουν ότι πρέπει να σταματήσουν να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα. Σε υψηλότερο επίπεδο, λειτουργεί σχεδόν σαν ένα πρόγραμμα προστασίας από ιούς», κατέληξε.


Μια άλλη, πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση σχετικά με το Firebase ήταν η εξής:
Στην ταινία, βλέπουμε έναν πράκτορα της CIA να μιλάει με έναν βαριά τραυματισμένο στρατιώτη, ο οποίος ισχυρίζεται ότι μεταφέρθηκε πίσω στην Αμερική, όπου είδε τους Ρώσους να εισβάλουν. Όταν μιλήσαμε για το Rakka (σ.σ. την πρώτη ταινία του στούντιο), αναφέρατε ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας που δεν την είδαμε στην ταινία. Το ίδιο συμβαίνει και με το Firebase;

Neill Blomkamp: «Ο River God, υποσυνείδητα ή σχεδόν λανθασμένα, διαπερνά τις παράλληλες πραγματικότητες που υπάρχουν ταυτόχρονα. Σε αυτή την περίπτωση, τραβάει τον στρατιώτη από την πραγματικότητα του, τον μεταφέρει σε άλλη και τον τραβά και πάλι πίσω. Η πραγματικότητα στην οποία πήγε είναι εξίσου πραγματική με την πραγματικότητα που ζει τώρα, αλλά ό,τι είδε ήταν μόνο για ένα κλάσμα του χρόνου».

Επίσης, o σκηνοθέτης σημείωσε ότι σύντομα θα δούμε ένα νέο recurring show, όπως το Cooking With Bill, το οποίο θα είναι εξ ολοκλήρου CG, και θα μοιάζει περισσότερο με video game, με κινηματογραφικό στοιχεία. Ο Blomkamp είπε, επίσης, ότι το show «θα περιστρέφεται γύρω από δύο παιδιά που δοκιμάζουν όπλα για λογαριασμό μιας κατασκευάστριας εταιρείας όπλων. Είναι πολύ “games-centric”, και έχει μακάβρια αίσθηση του χιούμορ». Τέλος, ο Blomkamp επιβεβαίωσε ότι υπάρχει ακόμα μία ταινία στα σκαριά με πρωταγωνίστρια την Dakota Fanning, η οποία έχει τίτλο Zygote. «Αυτό το concept είναι πολύ φοβερό, και το πλάσμα αυτό είναι πραγματικά εκπληκτικό», σημείωσε κλείνοντας.

Στο μεταξύ, το Rakka έχει σημειώσει πάνω από 2.4 εκατομμύρια προβολές, ενώ το Firebase μέσα σε δύο ώρες έχει ήδη ξεπεράσει τις 32 χιλιάδες προβολές. Όσοι θέλουν να υποστηρίξουν το νέο εγχείρημα του Νοτιοαφρικάνου σκηνοθέτη, μπορούν να αγοράσουν τα assets των δύο ταινιών, όπως Full HD Video Files, Concept Art κ.λπ., ενώ σύντομα θα προστεθούν περισσότερα. Τα πακέτα και για τις δύο ταινίες μπορείς να τα αγοράσεις μέσα από τη σχετική σελίδα στο Steam.

Όπως έχω αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο, ο Neil Blomkamp είναι ένας ταλαντούχος σκηνοθέτης, με όραμα, και με μια ταλαντούχα ομάδα από πίσω του. Όλο αυτό το εγχείρημα είναι πολύ δύσκολο, αλλά πιστεύω ότι τα καλύτερα έρχονται. Μπορείς να απολαύσεις την ταινία Firebase μέσα από τον παρακάτω player:



Σχόλια