Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Εκδικητές: Η Τελευταία Πράξη - Τέλος εποχής, αρχή μιας νέας

Zygote: Η νέα ταινία μικρού μήκους του Neill Blomkamp μεταφέρεται άνετα στην μεγάλη οθόνη!

Τον περασμένο μήνα, ο σκηνοθέτης του District 9 Neill Blomkamp ξεκίνησε το στούντιο παραγωγής ταινιών μικρού μήκους, την Oats Studios, δημοσιεύοντας ένα «alien invasion film» με τίτλο Rakka, ενώ αργότερα είδαμε μια ταινία εναλλακτικής ιστορίας του πολέμου του Βιετνάμ που ονομάζεται Firebase. Τώρα, ο Blomkamp μας παρουσίασε την τελευταία του ταινία μικρού μήκους, με τίτλο Zygote, η οποία περιλαμβάνει την πρωταγωνίστρια των War of the Worlds και Twilight Dakota Fanning.


Σε σύγκριση με τις προηγούμενες ταινίας, το Zygote είναι μια πολύ πιο απλή ιστορία. Η ταινία ξεκινάει με δύο επιζώντες που βρίσκονται παγιδευμένοι σε μια εγκατάσταση εξόρυξης κάπου στον Αρκτικό Κύκλο. Κατάφεραν να ξεφύγουν από ένα τρομακτικό πλάσμα το οποίο είναι δημιουργημένο από τμήματα σώματος από άλλα μέλη του σταθμού, και τώρα προσπαθούν να επιβιώσουν.

Η ταινία έχει πολλές ομοιότητες με κλασσικές περιπέτειες επιστημονικής φαντασίας και τρόμου, με τον Blomkamp να παραδέχεται σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι «το DNA της ταινίας είναι κάτι σαν το leviathan της δεκαετίας του '80, επιστημονικής φαντασίας και τρόμου". Η αρχική ιδέα ανήκει φυσικά στον Blomkamp, ενώ το σενάριο συνυπογράφουν οι Thomas Sweterlitsch (The Gone World), και Terri Tatchell (σύζυγος του Blomkamp και συν-σεναριογράφος του District 9).

Σύμφωνα με τον Νοτιοαφρικανό σκηνοθέτη, «η ιδέα πίσω από την ιστορία του Zygote είναι ότι η Γη θα γεμίσει με αστεροειδείς σε 20 χρόνια από τώρα: τεράστιες ποσότητες αστεροειδών πέφτουν σε όλο τον πλανήτη και υπάρχει συγκέντρωση αυτών στον Βόρειο Καναδά και τη Ρωσία. Φέρνουν μαζί τους μερικούς μοναδικούς ημιαγωγούς και υλικά που δεν υπάρχουν στη Γη. Έτσι, αυτές οι εταιρείες εξόρυξης γίνονται αυτές τα "οικονομικά μεγαθήρια" του 21ου αιώνα, σε μια εποχή όπου όλα τα επιχειρηματικά κεφάλαια ρίχνουν όλο το βάρος τους στην εξαγωγή αυτών των εξαιρετικά πολύτιμων μετάλλων».

«Στον αστεροειδή, υπάρχει αυτή η παγίδα που πετούσε γύρω από τη Γη για πολλά δισεκατομμύρια χρόνια. Μου άρεσε πραγματικά η ιδέα ενός κύματος φωτός που μεταδίδει gigabytes δεδομένων σε ένα μυαλό, και αυτό συνέβη στην εγκατάσταση εξόρυξης: όταν οι ανθρακωρύχοι ανοίξουν τα βράχια, αυτό το φως αναπηδά στα μάτια τους, τα στέλνει κάτω από αυτή τη σπείρα. Βασικά τα διδάσκει πώς να δημιουργήσουν ένα βιολογικό υπόστρωμα στο οποίο και θα μπορεί να ζήσει. Ουσιαστικά, θέλει να τους κάνει ένα ενιαίο σώμα. Από εκεί προέρχεται αυτό το τέρας».



Όσο για τη δημιουργία του τέρατος, και πώς η ομάδα της Oats έφτασε στην ανάπτυξη του οπτικού σχεδίου, ο Blomkamp σημείωσε: «Στο στούντιο έχουμε αυτόν τον πραγματικά εκπληκτικό organic designer που ονομάζεται Ian Spriggs. Βασικά, κάθε οργανικός χαρακτήρας, είτε πρόκειται για ένα τέρας είτε για άνθρωπο, θα το κατασκευάσει. Έβαλα την ιδέα ενός πλάσματος που θα αποτελείται από πολλούς ανθρώπους και ότι είναι ειδικά συραμμένα μαζί (σ.σ. όλα τα μέλη) – δεν είναι οργανικό στοιχείο ανάπτυξης αυτό – έτσι τα κυκλοφοριακά και αναπνευστικά συστήματα και όλα έπρεπε να συνδυαστούν σε αυτό το είδος φρικιαστικής δουλειάς που μοιάζει με Frankenstein».

Όπως ήταν αναμενόμενο, το «διεστραμμένο» μυαλό πίσω από τη δημιουργία του τέρατος είναι ο Blomkamp, απλά οι... καλλιτέχνες του στούντιο ανέλαβαν να δώσουν «σάρκα και οστά» στην φαντασία του σκηνοθέτη.

Το Zygote είναι πολύ πιο γραμμικό από την πρώτη ταινία της Oats, το Rakka, ωστόσο σύμφωνα με τον σκηνοθέτη δεν ήταν τυχαία επιλογή. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «είναι απλώς πειραματισμός: ολόκληρη η εταιρεία προορίζεται να είναι ένας χώρος δημιουργικότητας. Εάν ζητήσετε από έναν σκηνοθέτη να σας δείξει 20 λεπτά από έναν μεγαλύτερο κόσμο, ορισμένοι (σκηνοθέτες) θα επέστρεφαν με μια παρουσίαση ενός μη γραμμικού τοπίου όπως στο Rakka, ενώ άλλοι θα παρουσίαζαν ένα αντίστοιχο του Zygote. Είναι απλώς μια δημιουργική διαίσθηση για το πώς νιώθεις σε συγκεκριμένα πράγματα. Θα μπορούσαμε εύκολα να φτιάξουμε μια έκδοση Rakka του Zygote, όπου θα δείχναμε ότι πέφτουν αστεροειδείς, πώς αντιδρούσε η παγκόσμια οικονομία και τους χαρακτήρες που βρισκόντουσαν μαζί σε αυτό το ταξίδι. Αλλά απλώς παίζουμε: είναι διασκεδαστικό να το κάνουμε αυτό και είναι πολύ διασκεδαστικό να το κάνουμε με αυτό τον τρόπο», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν η εταιρεία θα ανοιχτεί περισσότερο στο δημιουργικό κομμάτι, ο Blomkamp απάντησε ότι αυτό θα γίνει μόνο αν η εταιρεία μπορέσει να καταλήξει σε ένα στάνταρ οικονομικό μοτίβο: η εταιρεία ακόμα προσπαθεί να βρει τον πιο έξυπνο τρόπο να προχωρήσει οικονομικά, «δυστυχώς, εστιάζω σε αυτό», σημείωσε χαρακτηριστικά. Τόνισε επίσης ότι «η εταιρεία πρέπει να σταθεί καλά στα πόδια της για να μπορέσω να σκεφτώ από τι θα αποτελείται το Volume 2. Αυτό είναι ένα απίστευτα περίπλοκο πρόβλημα για να επιλυθεί. Πρέπει να πω, όμως, ότι έχουμε καταλήξει με πολύ λιγότερα σενάρια από αυτά που έχω γράψει, κυρίως επειδή μερικές από τις ιδέες που έγραψα ήταν απλά πάρα πολύ ακριβές».

Τέλος, ο Blomkamp επιβεβαίωσε ακόμα μία ταινία μικρού μήκους για το Volume 1, και η οποία θα έχει τίτλο Lima. Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη θα είναι περισσότερο σαν ένα σύγχρονο θρίλερ, ενώ δεν γνωρίζει ακόμα πότε θα κυκλοφορήσει. Μπορείς να διαβάσεις όλη την συνέντευξη του Blomkamp στο theverge.com. Προσοχή, όμως, γιατί περιλαμβάνει αρκετά SPOILERS - για το Zygote. Ίσως είναι προτιμότερο να απολαύσεις πρώτα την ταινία! Μέχρι το επόμενο άρθρο:



Και το behind the scenes video:

Σχόλια