Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Εκδικητές: Η Τελευταία Πράξη - Τέλος εποχής, αρχή μιας νέας

Αφιέρωμα: Ο τωρινός κανόνας στο σύμπαν του Star Wars – Μέρος 1ο

Το Star Wars είναι για μένα ένα… παράλληλο σύμπαν, που όποτε θέλω ταξιδεύω εκεί για να βρω ηρεμία να χαθώ στις επικές μουσικές και στους ήχους των blasters και lightsabers. Κάθε φορά που βλέπω Star Wars opening crawl ταξιδεύω πίσω στο χρόνο, τότε που ήμουν ακόμα παιδάκι.



Και ποιος δεν έχει σιγοτραγουδήσει Star Wars themes, ποιος δεν σκέφτεται την επική μουσική που έχει γράψει και συνεχίζει να γράφει ο Τζον Γουίλιαμς. (Εύχομαι να είναι καλά και να γράφει επικές μουσικές, όχι μόνο για το Star Wars, αλλά και για άλλες ταινίες. Εύχομαι να ζήσει για πολλά, πολλά χρόνια ακόμα).

Όχι, δεν κοιμάμαι και ξυπνάω με ένα lightsaber αγκαλιά, απλά πιστεύω ότι κάπως έτσι νιώθει κάθε fan του Star Wars, είτε είναι μικρός, είτε είναι μεγάλος, είτε είναι… παππούς!

Θα μπορούσα να γράψω εκατοντάδες σελίδες σχετικά με τις εντυπώσεις και τα έντονα συναισθήματα μου για το Star Wars, αλλά υποτίθεται ότι ξεκίνησα να γράψω ένα μικρό αφιέρωμα στο έπος του Τζορτζ Λούκας (από εκείνον ξεκίνησαν όλα!) και όχι… ημερολόγιο. Πάμε λοιπόν.

"Star Wars" δεν είναι μόνοι οι τριλογίες…

H αντίστροφη μέτρηση για την πρεμιέρα του Star Wars: Episode VIII – The Last Jedi έχει ήδη αρχίσει. Ο Δεκέμβριος δεν είναι πολύ κοντά, αλλά ούτε και μακριά. Και επειδή έχει πλέον προχωρήσει πολύ το («κανονικό» πλέον) χρονοδιάγραμμα του Star Wars, αξίζει να δούμε που βρισκόμαστε, τι έχει προηγηθεί του Last Jedi και τι έχουν «χάσει» όσοι δεν έχουν διαβάσει novels, comics ή δεν έχουν παρακολουθήσει τις anime σειρές που ακολουθούν το χρονοδιάγραμμα των Star Wars.

Όλα αυτά, αποκαλύπτουν πολλά στοιχεία, απαντάνε ερωτηματικά (ή και μπερδεύουν περισσότερο) και σε ορισμένες περιπτώσεις «κλείνουν» κάποια «κενά», κυρίως μεταξύ των δύο πρώτων τριλογιών.

Star Wars expanded universe και νέος «κανόνας»…

Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η εξαγορά της Lucasfilm το 2012, επαναπροσδιορίστηκε ο επίσημος «κανόνας» του Star Wars Universe. Όλα τα βιβλία, τα παιχνίδια και τα κόμικς που είχαν λάβει χώρα στο σύμπαν του Star Wars είχαν χαρακτηριστεί ως “Legends”. Μόνο οι έξι (μέχρι εκείνη την εποχή) υπάρχουσες ταινίες της Skywalker saga και η σειρά κινουμένων σχεδίων Star Wars: The Clone Wars (συμπεριλαμβανομένης της αντίστοιχης ταινίας μεγάλου μήκους) παρέμειναν ως επίσημος κανόνας του Star Wars. Στα σχεδόν 5 χρόνια από τότε, έχουν προστεθεί νέες ιστορίες Star Wars στο νέο χρονοδιάγραμμα, από μυθιστορήματα και κόμικς σε μια νέα σειρά anime – Star Wars: Rebels. Σε αντίθεση με την προηγούμενη δεκαετία, όλο το περιεχόμενο του «canonical Star Wars» τοποθετείται σε ένα μόνο χρονοδιάγραμμα με ελάχιστες έως μηδενικές "συγκρούσεις" ως προς την ιστορία ή τους χαρακτήρες του expanded universe. Με πιο απλά λόγια, για την Disney δεν υπάρχει πλέον Star Wars expanded universe.

Από την παρακάτω λίστα, απουσιάζουν μυθιστορήματα για μικρούς και νεαρούς αναγνώστες, τα οποία ναι μεν είναι τεχνικά κανόνας, αλλά μάλλον περισσότερο μπερδεύουν παρά ξεκαθαρίζουν κάποια πράγματα σχετικά με τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν πριν ή και κατά τη διάρκεια των ταινιών. Απουσιάζουν επίσης τα Rebels comics που εμφανίστηκαν στα περιοδικά Star Wars, το Star Wars: Battlefront, τα DLCs του παιχνιδιού και οποιεσδήποτε περιπέτειες LEGO, καθώς οι τελευταίες δύο δεν ανήκουν στον κανόνα και οι πρώτες είναι τόσο ασήμαντες όσο τα εικονογραφημένα βιβλία για τους μικρούς αναγνώστες.
Όπως και να ‘χει, η συγκεκριμένη λίστα θα σε βοηθήσει να αναζητήσεις ό,τι δεν έχεις διαβάσει/δει μέχρι σήμερα σχετικά με το επικό σύμπαν του Star Wars. Πολλά βιβλία και κόμικς κυκλοφορούν σε «μικρά» και μεγάλα βιβλιοπωλεία, ακόμα και στην ελληνική γλώσσα, καθώς και σε ορισμένα μεγάλα καταστήματα ψυχαγωγίας. Επίσης, μπορείς να τα βρεις και σε διάφορες γνωστές πλατφόρμες e-books.

Βάλε αυτό να παίζει στο background και ξεκινάμε!

Σε έναν γαλαξία πολύ, πολύ μακρινό…

Star Wars #26 – Comic


Κυκλοφόρησε στις 28 Δεκεμβρίου του 2016, το τεύχος 26 ξεκινά μια ιστορία που επικεντρώνεται στον Yoda και η οποία βασίζεται στα απομνημονεύματα του Ben Kenobi και είναι -τεχνικά πάντα- το πιο πρώιμο κομμάτι του νέου κανόνα του Star Wars που έχει εμφανιστεί σε κόμικς, μυθιστορήματα ή video games.

The Phantom Menace – Film


Το The Phantom Menace (Η Αόρατη Απειλή) του George Lucas έκανε πρεμιέρα το 1999 και ουσιαστικά ξεκίνησε τον κανόνα του Star Wars με το νεαρό Anakin Skywalker και τον Obi-Wan Kenobi να βρίσκονται παγιδευμένοι σε ένα παιχνίδι πολιτικής ίντριγκας που ενορχηστρώθηκε από δύο Sith Lords.

Obi-Wan and Anakin (1-5) – Comic



Τοποθετείται τρία χρόνια μετά τα γεγονότα του The Phantom Menace και επτά χρόνια πριν από τον Πόλεμο των Κλώνων, τα συγκεκριμένα κόμικς της Marvel επικεντρώνονται στις περιπέτειες του Anakin και του Obi-Wan σε μια εποχή που η Jedi Order είναι ακόμα ισχυρή και λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Θυμήσου (στο «Ο πόλεμος των Κλώνων») τη σκηνή στο ασανσέρ, όπου οι δύο Jedi αναφέρονται στις περιπέτειες τους, πριν συναντηθούν με την Padmé Amidala.

Attack of the Clones – Film



Μετά τη μάχη της Geonosis που ξεκινά τις μεγαλύτερες επιθέσεις των Κλώνων σε όλο το γαλαξία, το «Ο Πόλεμος των Κλώνων» φέρνει επίσης τον Anakin και την Padme μαζί, μια σημαντική εξέλιξη για την Skywalker saga.

The Clone Wars – Σειρά κινουμένων σχεδίων



Η σειρά κινουμένων σχεδίων Star Wars: The Clone Wars μας δείχνει τις περιπέτειες των General Skywalker και General Kenobi κατά τη διάρκεια των πραγματικών πολέμων (κάτι που οι ταινίες παραλείπουν). Η σειρά καταλήγει να ξεφεύγει από την χρονολογική σειρά και μερικές φορές γίνονται αναφορές από μεταγενέστερες εποχές σε προηγούμενες χρονικές περιόδους. Γι’ αυτό και το StarWars.com δημοσίευσε μια συγκεκριμένη χρονολογική σειρά για τις έξι σεζόν του Clone Wars.

Dark Disciple – Novel



Το Dark Disciple διηγείται την ιστορία του Nightsister Asajj Ventress και του Jedi Quinlan Vos, όπου οι δυο τους προσπαθούν να τερματίσουν τις δραστηριότητες του Count Dooku και να τον δολοφονήσουν. Το εν λόγω novel δημιουργήθηκε από αχρησιμοποίητες υπό-ιστορίες των επεισοδίων της σειράς Star Wars: The Clone Wars.

Darth Maul: Son of Dathomir – Comic



Η συγκεκριμένη σειρά κόμικς ακολουθεί το χρονοδιάγραμμα του (για πολλούς αγαπημένου χαρακτήρα) Darth Maul, ο οποίος αργότερα εμφανίζεται στο Star Wars: Rebels.

Revenge of the Sith – Film



Η ολοκλήρωση της πτώσης του Anakin Skywalker, η γέννηση του Darth Vader και η πτώση της Δημοκρατίας στην εποχή της Αυτοκρατορίας. Πολλά συμβαίνουν, ιστορικά, στο Revenge of the Sith (Η εκδίκηση των Σιθ) και το τέλος της δεύτερης -χρονολογικά- τριλογίας ουσιαστικά προαναγγέλλει όλες τις ιστορίες που έλαβαν χώρα μεταξύ αυτής και του A New Hope.

Kanan: The Last Padawan – Comic




Ο Kanan Jarrus, ένας από τους κύριους χαρακτήρες στη σειρά κινουμένων σχεδίων Star Wars: Rebels και του μυθιστορήματος A New Dawn, ήταν ένας Padawan που επέζησε από την Order 66. Αυτή η μίνι σειρά της Marvel Comics επικεντρώνεται γύρω από τα γεγονότα που έλαβαν χώρα πριν από το χρονοδιάγραμμα του A New Hope.

Συνεχίζεται…
Διάβασε το 2ο μέρος εδώ.

Με πληροφορίες από www.geek.com και starwars.wikia.com
 

Σχόλια