Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Εκδικητές: Η Τελευταία Πράξη - Τέλος εποχής, αρχή μιας νέας

Mr. Robot – 3η σεζόν: Ένα απίθανο “plot twist” και στη μέση… Ομπάμα!

Το Mr. Robot είναι από τις σειρές που σε καθηλώνουν. Ευφυές σενάριο, εκπληκτική σκηνοθεσία και ένας Ράμι Μάλεκ που σε οδηγεί στο να… σκάσεις μπάφο! Απλά απίστευτος! Βρισκόμαστε ήδη στα μισά της 3ης σεζόν και μέχρι τώρα έχουν συμβεί απίθανα πράγματα. Σε λίγες ώρες, αναμένεται ακόμη ένα εκπληκτικό επεισόδιο, το 7ο της 3ης σεζόν. Μέχρι τότε, ας πούμε λίγα λόγια για το επεισόδιο που παρακολουθήσαμε την περασμένη εβδομάδα.


Όπως καταλαβαίνεις, ακολουθούν SPOILERS. Επομένως, αν δεν έχεις παρακολουθήσει το τελευταίο επεισόδιο, ή γενικά τη σειρά, μην διαβάσεις παρακάτω.

Τολμώ να πω ότι το τελευταίο επεισόδιο ήταν ακόμα καλύτερο από το ψυχεδελικό επεισόδιο της προπερασμένης εβδομάδας (μα τι λέω; Το Mr. Robot είναι ούτως ή άλλως ψυχεδέλεια!), το οποίο μας κράτησε μέχρι το τέλος με κομμένη την ανάσα. Κάτι που φυσικά συνέβη και με το τελευταίο επεισόδιο, αναρωτιόντουσαν τι ακριβώς θα συνέβαινε στη συνέχεια. Θα κερδίσει ο Mr. Robot ή ο Έλιοτ; Τι ακριβώς θα συνέβαινε με την έρευνα της Ντομ; Γιατί η Άντζελα έχει ενταχθεί στο πλευρό του Whitrose τώρα; Πολλά από αυτά τα ερωτήματα απαντήθηκαν στο 6ο επεισόδιο. Σε περίπτωση που προσπαθείς ακόμα να καταλάβεις τι ακριβώς συνέβη στο τέλος, και πώς προέκυψαν όλα αυτά, παρακάτω ακολουθεί μια γρήγορη σύνοψη και, φυσικά, εξήγηση.

Στο τέλος του 6ου επεισοδίου, αφού ο Έλιοτ πέρασε σχεδόν ολόκληρο το επεισόδιο να παλεύει με τον Mr. Robot και προσπαθώντας να σταματήσει μια έκρηξη που θα κατέστρεφε ολοσχερώς το κτίριο της E-Corm στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης του σχεδίου (Στάδιο 2), μαθαίνει ότι έκανε λάθος. Ένα τραγικό λάθος. Βγαίνοντας από το κτήριο και βλέποντας τους ανθρώπους στο δρόμο να είναι καθηλωμένοι μπροστά από τις οθόνες που βρίσκονται στις βιτρίνες καταστημάτων, παρακολουθώντας τις τραγικές ειδήσεις, είδε ότι ο Whiterose και ο Σκοτεινός Στρατός είχαν διαφορετικό σχέδιο στο μυαλό τους όλο αυτό το διάστημα. Αντί να ανατινάξουν το κτήριο της Νέας Υόρκης, κατέλαβαν και τα 71 κτίρια στα οποία ο Έλιοτ είχε αποστείλει τα εφεδρικά έγγραφα, προσπαθώντας να σταματήσει το σχέδιο του Whiterose. Χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν στις βομβιστικές επιθέσεις.

Τι μπορούμε να συμπεράνουμε από το τρελό plot twist στο τέλος του επεισοδίου; Κατ’ αρχάς, γνωρίζουμε ότι ο Έλιοτ εξαπατήθηκε. Ο Whiterose χρησιμοποίησε το κτήριο της Νέας Υόρκης ως δόλωμα για να αποσπάσει τον Έλιοτ, ώστε να μην σταματήσει το πραγματικό σχέδιο. Είναι επίσης πολύ πιθανό ότι ο Mr. Robot ήταν επίσης εξαπατημένος (και δεν προσπαθούσε απλά να αποσπάσει τον Έλιοτ). Ήταν ο αρχηγός πίσω από το αρχικό σχέδιο του Σκοτεινού Στρατού να καταλάβει την E-Corp και ήταν ο ηγέτης πίσω από τη δεύτερη φάση του σχεδίου αλλά σπατάλησε τόσο πολύ χρόνο προσπαθώντας να πολεμήσει τον Έλιοτ -ο οποίος προσπαθούσε να αποτρέψει την επίθεση στο κτήριο της Νέας Υόρκης- που φαίνεται να μην γνώριζε τίποτα για το τελικό σχέδιο της Whiterose. Σταμάτησε μόνο όταν ο Έλιοτ του είπε ότι εξαπατήθηκε και πως δεν υπήρχαν έγγραφα στο κτήριο της Νέας Υόρκης. Τελικά όμως εξαπατήθηκαν και οι δύο, ώστε να μην μπορούν να αποτρέψουν το πραγματικό σχέδιο.

Από την σκοπιά του Σκοτεινού Στρατού, ήταν έξυπνο να κρατάει τον Mr. Robot στο σκοτάδι, καθώς υπήρχε πόλεμος μεταξύ εκείνου και του Έλιοτ. Όσο για το γιατί απλά δεν έβγαλαν από τη μέση τον Έλιοτ, μάλλον θα χρειαστούν τον έναν ή τον άλλον στο μέλλον. Άλλωστε, ο Whiterose έχει αναφερθεί στη διάνοια του Έλιοτ και πώς ο πατέρας του βοήθησε να δημιουργήσει κάποια εντυπωσιακά πράγματα για εκείνους στο παρελθόν. Έτσι είναι πιθανό να χρειαστούν τον Έλιοτ στο μέλλον.

Όσον αφορά τον Ταϊρέλ, δεν γίνεται σαφές εάν γνώριζε ότι το σχέδιο για τη δεύτερη φάση ήταν να ανατινάξει 71 κτίρια, και όχι μόνο ένα. Αν και από τότε που ο Ταϊρέλ απομακρύνθηκε από τον Έλιοτ και τον Mr.Robot και αυτοανακηρύχθηκε… θεός, είναι πολύ πιθανό να γνώριζε από την αρχή το σχέδιο για τα 71 κτίρια. Φαίνεται επίσης πιθανό ότι οι οδηγίες που του έδωσε ο Ίρβινγκ ήταν να βγει έξω από το κρησφύγετο και να φανεί ότι είναι το θύμα και όχι ένας από τους θύτες – τρέχοντας και φωνάζοντας στους αστυνομικούς να σταματήσουν την επίθεση. Κάτι που του δίνει άλλοθι και το κάνει να μοιάζει σαν να μην ήταν πίσω από τις βομβιστικές επιθέσεις και δεν ήταν ο εγκέφαλος του σχεδίου.

Όσον αφορά στο τι γνώριζε η Άντζελα, φαίνεται πως και αυτή δεν γνώριζε τίποτα και πίστευε ότι αυτό που έκανε ήταν μόνο να ανατινάξει το κτήριο που έτσι κι αλλιώς θα εκκενώσουν. Όταν χρησιμοποιούσε το HSM για να ενημερώσει το υλικολογισμικό των UPS στο 5ο επεισόδιο, πίστευε ότι οι ενέργειές της θα επέτρεπαν στον Σκοτεινό Στρατό να ανατινάξει ένα κτήριο. Αλλά στην πραγματικότητα τους επέτρεψε να ανατινάξουν 71 κτήρια.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι, μαθαίνοντας ότι τα 71 κτήρια καταστράφηκαν και δεν εκκενώθηκαν, θα αλλάξει την άποψή της για τον Whiterose; Από τα αόριστα σχόλιά της, φαίνεται ότι είτε πιστεύει ότι η Whiterose μπορεί να αλλάξει το παρελθόν – σώζοντας έτσι τη μητέρα της και τον πατέρα του Έλιοτ – ή πιστεύει ότι ο Whiterose μπορεί να έχει πρόσβαση σε ένα παράλληλο σύμπαν όπου είναι ακόμα ζωντανοί (λίγο κουφό ε; Μάλλον βάρεσε μπιέλα).

Υπάρχει και ένα άλλο twist στην όλη ιστορία που κάποιοι μπορεί να μην πρόσεξαν. Σε όλο το επεισόδιο, ο Έλιοτ σκέφτηκε ότι με την αναδρομολόγηση των εγγράφων σε 71 διαφορετικά κτήρια, θα σταματήσει τον Σκοτεινό Στρατό από το να ανατινάξει το κτήριο της Νέας Υόρκης. Αντίθετα, οι πράξεις του οδήγησαν στην καταστροφή αυτών των κτηρίων. Τελικά, θα μπορούσε να είχε σώσει χιλιάδες ζωές εάν δεν είχε ανακαταλάβει αυτές τις παραδόσεις και άφηνε όλα τα έγγραφα να πάνε στο κτήριο της Νέας Υόρκης όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Και που «κολλάει» ο Μπαράκ Ομπάμα σε όλα αυτά;

Στο τέλος του 6ου επεισοδίου, ενώ ο Έλιοτ παρακολουθούσε τα τραγικά νέα στην τηλεόραση, ακούστηκε η δημοσιογράφος να αναφέρει ότι πρόεδρος Ομπάμα επρόκειτο αργότερα να δώσει συνέντευξη Τύπου σχετικά με τις επιθέσεις. Αυτό προκάλεσε μια σύγχυση στους fans, καθώς υπήρξαν πολλές αναφορές στον Τράμπ στα προηγούμενα επεισόδια.

Μήπως άλλαξε η χρονολογική σειρά; Τι άλλο τρελό twist μας περιμένει; Τίποτε από αυτά. Μάλιστα, η σειρά είναι λίγο πιο πίσω χρονολογικά από όσο νομίζεις. Το μεγάλο χακάρισμα της E-Corp έγινε το Μάιο του 2015. Και δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που συνέβη. Στην πραγματικότητα, το τελευταίο επεισόδιο έλαβε χώρα στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2015. Αυτή τη στιγμή, ο Τράμπ μόλις ξεκινάει την προεδρία του. Έτσι, στα επεισόδια που αναφέρθηκε ο Τράμπ, ήταν όταν ο Whiterose μιλούσε για τη διάθεση χρημάτων για να τον υποστηρίξει, αναφερόταν στην καμπάνια του. Δεν έχει εκλεγεί πρόεδρος ακόμα στο χρονοδιάγραμμα της ιστορίας. Ο Μπαράκ Ομπάμα εξακολουθεί να είναι πρόεδρος, και ο Whiterose υποστηρίζει απλώς τον Τράμπ(αρίφα) στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας.

Ίσως να μπερδεύτηκαν κάποιοι επειδή στην πρεμιέρα της 3ης σεζόν, κατά τη διάρκεια του μονόλογου του Έλιοτ, υπήρχαν αναφορές στον τωρινό πρόεδρο της Αμερικής και το Τείχος που κτίζει στο Μεξικό. Στην πραγματικότητα όμως, μέσα στο χρονοδιάγραμμα της σειράς, αυτά ήταν απλώς υποθετικά σενάρια που φαντάζονταν ο Έλιοτ. Ο μονόλογός του μας έδωσε μια άποψη σχετικά με το πού θα μπορούσε να οδηγήσει η δράση του Έλιοτ στο σύμπαν αυτής της σειράς. Επί της ουσίας, ο Sam Esmail, δημιουργός της σειράς, εισήγαγε τις δικές του πολιτικές απόψεις, δείχνοντας τον Έλιοτ να φαντάζεται ότι αποτέλεσμα των πράξεων του, το χειρότερο σενάριο που θα μπορούσε να φανταστεί δηλαδή, θα είναι να βγει πρόεδρος των ΗΠΑ ο Τράμπ. Έτσι, η αναφορά του προέδρου Ομπάμα στο τέλος του 6ου επεισοδίου δεν ήταν λάθος. Και δεν ήταν ένδειξη ότι έχει αλλάξει το χρονοδιάγραμμα της σειράς.

Τώρα, είμαστε έτοιμοι για το επόμενο επεισόδιο και την αντίστροφη μέτρηση μέχρι την κορύφωση της σειράς.

Μέχρι τότε...

Σχόλια