Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Εκδικητές: Η Τελευταία Πράξη - Τέλος εποχής, αρχή μιας νέας

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την αγορά της 21st Century Fox από την Disney

Νωρίς το πρωί της περασμένης Πέμπτης, η Walt Disney Company ανακοίνωσε ότι αγοράζει την 21st Century Fox σε ένα ιστορικό “deal” αξίας 52,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο κλόνισε τα Μέσα και τη βιομηχανία ψυχαγωγίας. Στο πλαίσιο της συμφωνίας - αξίας άνω των 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένου του χρέους – η Disney θα αποκτήσει το κινηματογραφικό στούντιο της 20th Century Fox μαζί με όλα τα franchises της, επιλεγμένα τηλεοπτικά δίκτυα όπως το FX και το National Geographic και πολλά άλλα.


Σε αυτό το άρθρο εξετάζουμε την πλήρη έκταση της συμφωνίας μεταξύ Disney και Fox, και τι σημαίνει αυτό για το μέλλον του κινηματογράφου, των υπηρεσιών streaming, και του Αμερικανού μεγιστάνα των ΜΜΕ, Ρούπερτ Μέρντοχ.

Τι παίρνει η Disney από αυτή την ιστορική συμφωνία;
Η συμφωνία περιλαμβάνει την εξαγορά των 20th Century Fox και Fox Searchlight, όλα τα κανάλια των τηλεοπτικών δικτύων FX και National Geographic, τα περιφερειακά αθλητικά δίκτυα της Fox, καθώς και την πλειοψηφική ιδιοκτησία του Hulu.

Αυτό σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος των franchises, ταινιών και εκπομπών της 20th Century Fox και Fox Searchlight θα απορροφηθούν στη Disney. Αυτό περιλαμβάνει παλαιά, τρέχοντα και μελλοντικά franchises όπως τα Alien, Predator, Avatar, Die Hard, Fantastic Four, Kingsman, Planet of the Apes, Red Sparrow, Star Wars (δικαιώματα διανομής για τις πρωτότυπες ταινίες), X-Men, Alvin and the Chipmunks, Ice Age, Night at the Museum, Percy Jackson, The X-Files, the Chronicles of Narnia, Independence Day, M*A*S*H*, και Maze Runner. Οι τηλεοπτικές εκπομπές όπως τα The Simpsons και Family Guy, καθώς και σειρές όπως τα 24, Prison Break, Legion, και American Horror Story.

Δεν υπάρχει κάποια πληροφορία για το αν η Disney θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή των παραπάνω franchises και τηλεπτικών σειρών, αλλά η εταιρεία σχεδιάζει να αξιοποιήσει την ιδιοκτησία της για τη σειρά ταινιών Avatar, έχοντας ήδη αναπτύξει θέματα που σχετίζονται με το εν λόγω franchise στο πάρκο Animal Kingdom στο Walt Disney World Resort.

Δηλαδή το Fantastic Four ανήκει στην Disney;
Ναι. Υπήρξαν κάποιες ανησυχίες ότι η σύγχυση που δημιουργήθηκε με τα δικαιώματα των ταινιών Fantastic Four θα ήταν αφορμή να αποκλειστεί το εν λόγω franchise από την συμφωνία μεταξύ Disney και FOX, αλλά στο σχετικό δελτίο Τύπου, η Disney επιβεβαίωσε ότι πρόκειται να « “επανασυνδέσει” τα X-Men, Fantastic Four, και Deadpool με την οικογένεια Marvel υπό την ίδια στέγη και να δημιουργήσει πλουσιότερους, πιο σύνθετους κόσμους αλληλοσυνδεόμενων χαρακτήρων και ιστοριών που το κοινό έχει δείξει ότι αγαπάει».

Θα υπάρξει crossover μεταξύ X-Men και Avengers;
Πιθανώς! Σε μια συγκέντρωση με επενδυτές και αναλυτές λίγο μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Disney, Μπόμπ Άιγκερ, υπαινίχθηκε ότι οι χαρακτήρες του σύμπαντος των X-Men θα μπορούσαν να εισαχθούν στο Marvel Cinematic Universe, δηλώνοντας ότι «φέρνοντας την Disney και την Fox κάτω υπό την ίδια στέγη θα συνδυάσουν μερικά από τα πιο εμβληματικά entertainment franchises στον κόσμο». Ο πρόεδρος της Marvel Κέβιν Φέιτζ και η παραγωγός της σειράς ταινιών X-Men Λόρεν Σούλερ Ντόνερ έχουν ήδη εκφράσει την υποστήριξή τους για να φέρουν τους X-Men στο MCU, όπως επιβεβαίωσε ο πρώτος σε πρόσφατη συνέντευξή του. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα δούμε ξανά τον Χιου Τζάκμαν σε ρόλο Wolverine. Το Logan ήταν η τελευταία φορά που τον είδαμε να φορά τα μεταλλικά νύχια του!

Αλλά τι θα γίνει με το Deadpool και άλλες ταινίες R-Rated της Fox;
Στην ίδια συγκέντρωση με τους επενδυτές, ο Μπόμπ Άιγκερ διαβεβαίωσε ότι η Disney δεν θα επηρεάσει τις ακατάλληλες ταινίες της Fox. Όπως τόνισε το υψηλόβαθμο στέλεχος, «το Deadpool σαφώς και θα φέρει την υπογραφή της Marvel». Έτσι, οι fans δε χρειάζεται να ανησυχούν για το R-brand της Marvel, καθώς δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι σε ό,τι αφορά τις ακατάλληλες ταινίες στο MCU. Αν και ο Ράιαν Ρέινολντς έχει ήδη εκφράσει τις ανησυχίες του:


Και τι «κρατάει» τελικά η Fox;
Η Fox θα διατηρήσει το δίκτυο Fox Broadcasting και τους τηλεοπτικούς σταθμούς, το Fox News Channel, το Fox Business Network, το FS1, το FS2 και το Big Ten Network, το οποίο θα εδραιωθεί ως νεοσυσταθείσα ανεξάρτητη εταιρεία, που ονομάζεται New Fox. Το New Fox θα μεταφερθεί στους υφιστάμενους μετόχους της Fox.

Τι θα συμβεί στο θρυλικό Fox Studio Lot;
Ένα από τα περιουσιακά στοιχεία που διατηρεί η 20th Century Fox είναι το θρυλικό Fox Studio lot, ένα από τα υπόλοιπα στούντιο Big Five studio lots στο Λος Άντζελες. Αλλά χωρίς την αξιοποίηση του στούντιο για τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές, ποια θα είναι η τύχη της Century City, ειδικά δεδομένου ότι η ακίνητη περιουσία αποτιμάται σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια; Φαίνεται ότι η Disney θα μισθώσει το Studio Lot για επτά χρόνια στο πλαίσιο της εξαγοράς της Fox. Αυτό σημαίνει ότι όσοι εργάζονται στο στούντιο δεν πρόκειται να μεγκατασταθούν στο εγγύς μέλλον και το ιστορικό στούντιο θα παραμείνει ως έχει… για την ώρα.

Μήπως ο Ρούπερτ Μέρντοχ θα έχει τις δικές του μετοχές στη Disney;
Ναι, όπως και οι μέτοχοι της Fox. Η συμφωνία για όλα τα αποθέματα επιτρέπει στους επενδυτές της Fox να κατέχουν το ο 25% της Disney. Με τις μετοχές της Fox να κλείνουν στα 32,75 δολάρια (σ.σ. στις 14/12/2017), η συμφωνία δίνει στους μετόχους της Fox 0,2745 μετοχές της Disney για κάθε μερίδιο που κατέχουν. Ο Μέρντοχ θα λάβει ένα μικρό απόθεμα στη Disney, αλλά έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να εστιάσει τις ενέργειές του στην ενοποιημένη εταιρεία του, New Fox. Σύμφωνα με την Fortune, κανένας από τους μετόχους δεν αναμένεται να αναλάβει διοικητικές θέσεις στην Disney.

Τι θα συμβεί εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποκλείσει τη συμφωνία;
Ο Μέρντοχ μπορεί να έχει φίλους σε υψηλές θέσεις στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά η συμφωνία Disney-Fox - η οποία είναι μεγαλύτερη από οποιαδήποτε από τις προηγούμενες συμφωνίες της Disney συνολικά, και σήμερα αποτελεί την 6η μεγαλύτερη συμφωνία στο χώρο των ΜΜΕ στην ιστορία. Το υπουργείο Δικαιοσύνης υιοθέτησε πρόσφατα μια αυστηρή προσέγγιση όσον αφορά την ενοποίηση των μέσων μαζικής ενημέρωσης, όπως αποδεικνύεται από το μήνυμά του για την παρεμπόδιση της συγχώνευσης της AT & T-Time Warner.

Αντί αυτού, η Disney συμφώνησε να καταβάλει αμοιβή 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη διάσπαση της 21st Century Fox, εάν η συμφωνία αποκλειστεί από τις από τις ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές. Η συμφωνία απαιτεί επίσης μια αμοιβή ύψους 1,52 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πληρωτέα από τις δύο πλευρές, εάν η Disney ή η Fox αποσύρουν τη συναλλαγή για λόγους που δεν εμπίπτουν σε ρυθμιστικά θέματα. Σύμφωνα με την κατάθεση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Disney, η σύμβαση εξαγοράς λήγει στις 13 Δεκεμβρίου 2018, αλλά μπορεί να παραταθεί για ένα έτος.

Τι γίνεται με το Hulu;
Πριν από τη συμφωνία, η Disney και η Fox κατείχαν χωριστά το 30% των μετοχών στην υπηρεσία συνεχούς ροής Hulu. Τώρα, η Disney κατέχει πλειοψηφική ιδιοκτησία στο Hulu, στο 60% - περισσότερο από οποιονδήποτε από τους ανταγωνιστές Comcast / NBCUniversal (30%) και Time Warner (10%). Με 6 εκατομμύρια συνδρομητές, το Hulu είναι «δύναμη» στον χώρο των υπηρεσιών streaming, που εξακολουθεί όμως να βρίσκεται πίσω από το Netflix - αν και όχι για πολύ καιρό ακόμα, ύστερα από την προσθήκη ταινιών της Disney και τις ταινίες Marvel Star Wars από την υπηρεσία.

Τίποτα δεν θα αλλάξει άμεσα για το Hulu μετά την συμφωνία, καθώς η συμφωνία της υπηρεσίας με τις Comcast/NBCU αποτρέπει τυχόν σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές στο Hulu. Προς το παρόν, o Μπόμπ Άιγκερ διαβεβαίωσε στους μετόχους ότι η Disney σκοπεύει να διατηρήσει τις δύο υπηρεσίες χωριστές. Ενώ το Hulu επικεντρώνεται σε εκπομπές και ταινίες που απευθύνονται σε ενήλικες, η υπηρεσία της Disney θα είναι αποκλειστικά για οικογενειακό περιεχόμενο.

Πηγή: slashfilm.com

Η Disney έχει πάρει φόρα και δεν τη σταματάει κανείς! Το τι σημαίνει αυτό για εμάς τους απλούς θεατές, θα το δούμε στην πράξη. Να υπενθυμίσω, ωστόσο, ότι η εξαγορά της LucasArts μας έφερε νέα Star Wars, για να βλέπουμε εμείς, τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας και τα δισέγγονα μας...

Σχόλια