Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Εκδικητές: Η Τελευταία Πράξη - Τέλος εποχής, αρχή μιας νέας

Αφιέρωμα: Ο τωρινός κανόνας στο σύμπαν του Star Wars – Μέρος 2ο

Ο επίσημος κανόνας του Star Wars περιλαμβάνει -εκτός από τις ταινίες που επικεντρώνονται στην Skywalker saga- τεράστιο αριθμό βιβλίων και κόμικς, καθώς και σειρές κινουμένων σχεδίων και video games.


Πηγή εικόνας: https://starwars.fandom.com

Ο παρακάτω «οδηγός» έχει ως στόχο κυρίως να σε βοηθήσει να αναζητήσεις ό,τι δεν έχεις διαβάσει/δει μέχρι σήμερα σχετικά με το επικό σύμπαν του Star Wars. Πολλά βιβλία και κόμικς κυκλοφορούν σε «μικρά» και μεγάλα βιβλιοπωλεία, ακόμα και στην ελληνική γλώσσα, καθώς και σε ορισμένα μεγάλα καταστήματα ψυχαγωγίας. Επίσης, μπορείς να τα βρεις και σε διάφορες γνωστές πλατφόρμες e-books.

Το πρώτο μέρος του αφιερώματος μπορείς να το διαβάσεις με ένα κλικ εδώ. Επίσης, να ζητήσω εκ των προτέρων συγγνώμη, σε περίπτωση που υπάρχουν παραλήψεις, ή λάθη κυρίως σε ό,τι αφορά στη σωστή σειρά που τοποθετούνται ορισμένα media στο timeline του Star Wars Universe. Όπως προαναφέρθηκε, το σύμπαν του Star Wars είναι τεράστιο και άρα είναι λογικό να υπάρχει περιθώριο λάθους. Εάν νομίζεις ότι πρέπει να γίνει κάποια διόρθωση, άφησε το σχόλιό σου παρακάτω.

Να υπενθυμίσω ότι από την παρακάτω λίστα, σίγουρα απουσιάζουν μυθιστορήματα για μικρούς και νεαρούς αναγνώστες, τα οποία ναι μεν είναι τεχνικά κανόνας, αλλά μάλλον περισσότερο μπερδεύουν παρά ξεκαθαρίζουν κάποια πράγματα σχετικά με τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν πριν ή και κατά τη διάρκεια των ταινιών. Απουσιάζουν επίσης τα Rebels comics που εμφανίστηκαν στα περιοδικά Star Wars, το Star Wars: Battlefront, τα DLCs του παιχνιδιού και οποιεσδήποτε περιπέτειες LEGO, καθώς οι τελευταίες δύο δεν ανήκουν στον κανόνα και οι πρώτες είναι τόσο ασήμαντες όσο τα εικονογραφημένα βιβλία για τους μικρούς αναγνώστες. Τέλος, υπάρχει και η επερχόμενη ταινία Han Solo, η οποία σίγουρα τοποθετείται πριν από την πρώτη τριλογία, αλλά δεν είμαι βέβαιος σε ποιο σημείο του Star Wars timeline τοποθετείται.

Συνεχίζουμε λοιπόν.

Πριν από πολύ καιρό σε ένα γαλαξία πολύ, πολύ μακρινό…. Μέρος 2ο

Ahsoka – Novel


Το Ahsoka συνεχίζει την ιστορία της padawan του Star Wars: The Clone Wars, Ahsoka Tano, η οποία άφησε την Jedi Order κατά τη διάρκεια του The Clone Wars.

Lords of the Sith – Novel
 

 Στο εν λόγω μυθιστόρημα, ο Αυτοκράτορας Palpatine και ο Darth Vader έρχονται αντιμέτωποι με τον Cham Syndulla και την Αντίσταση της οποίας ηγείται, την Free Ryloth movement.

Tarkin – Novel

  To “Tarkin”, μας δίνει την ευκαιρία να μάθουμε την ενδιαφέρουσα ιστορία του Wilhuff Tarkin, που σύντομα θα πάρει το βαθμό του Grand Moff. Στο εν λόγω μυθιστόρημα μαθαίνουμε το πώς ο Tarkin κατάφερε να ανελιχθεί στην ιεραρχία και να αναλάβει την επίβλεψη της κατασκευής του Death Star, αναλαμβάνοντας μια σημαντική αποστολή μέσω της οποίας πρέπει να κερδίσει το σεβασμό του Darth Vader.

Catalyst: A Rogue One Story – Novel


Το Catalyst: A Rogue One Story επεκτείνει την ιστορία που παρακολουθήσαμε στην μεγάλη οθόνη. Γνωρίζουμε καλύτερα τον πατέρα της Jyn Erso (Galen Erso) καθώς και τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν - μέχρι ο Galen να γίνει ο ακρογωνιαίος λίθος του μεγαλύτερου και πιο θανατηφόρου όπλου της Αυτοκρατορίας, το Death Star.

Thrawn – Novel


Μια από τις μεγαλύτερες αποκαλύψεις στο Star Wars Celebration της περασμένης χρονιάς (2016) ήταν η έλευση του Thrawn στο Star Wars Rebels. Ο Grand Admiral Thrawn είναι ένας από τους πιο δημοφιλής χαρακτήρες στο Star Wars Expanded Universe, κάνοντας το ντεμπούτο του το 1991 στο βιβλίο Heir to the Empire. Οι ιστορίες γύρω από τον Thrawn στο Expanded Universe αφορούσαν γεγονότα μετά το Return of the Jedi, όπου πήρε τον έλεγχο των εναπομεινάντων δυνάμεων της Γαλαξιακής Αυτοκρατορίας. Το timeline του Star Wars Rebels όμως είναι πριν τα γεγονότα του A New Hope και το Star Wars: Thrawn αποτελεί το χρονικό της ανέλιξης ενός από τους πιο δημοφιλείς χαρακτήρες στο σύμπαν του Star Wars.

A New Dawn – Novel

Ένα από τα πρώτα μυθιστορήματα στο expanded universe του Del Rey, το A New Dawn αποτελεί prequel του Star Wars: Rebels, όπου μαθαίνουμε πώς συναντήθηκαν η Hera Syndulla και ο Kanan Jarrus.


Star Wars #7 – Comic
 

Στη νέα σειρά της Marvel Comics, αναπτύσσονται πολλές ξεχωριστές ιστορίες στο βασικό timeline του StarWars. Μεταξύ αυτών είναι οι αναγνώσεις του Luke από τα απομνημονεύματα του Ben Kenobi, ο οποίος διηγείται ιστορίες από την εποχή του στο Tatooine. Το Star Wars #7 είναι η πρώτη από αυτές τις ιστορίες.

Star Wars #15 & #20 – Comics
 

Ακόμα δύο προσθήκες από τα απομνημονεύματα του Ben Kenobi, όταν παρακολουθούσε το νεαρό Luke στο Tatooine.

Star Wars: Rebels – Κινούμενα σχέδια

Η σειρά κινουμένων σχεδίων Star Wars: Rebels ξεκίνησε ως μια διασκεδαστική πτυχή του Star Wars universe, αλλά πέρασαν τρεις σεζόν ακολουθώντας πιστά το νέο κανόνα και πλέον μετράει πολλούς fans. Στο Rebels, εμφανίστηκαν για πρώτη φορά τα σκάφη και τα droids που είδαμε αργότερα στο Rogue One. Σε λίγες μέρες αναμένεται και η πρεμιέρα της 4ης σεζόν.

Rogue One: A Star Wars Story – Film


Το Rogue One αφηγείται την ιστορία της κλοπής των σχεδίων του Death Star και συνδέεται με το σύμπαν του Star Wars με πολλούς τρόπους, κυρίως μέσω Easter eggs που δεν χορταίνουμε να βλέπουμε και να ξαναβλέπουμε! Με στοιχεία από το Catalyst και οδηγώντας κατευθείαν στο A New Hope, το Rogue One μας δίνει μια ιδέα για τους επαναστάτες της πρώιμης εξεγέρσεως και μας παρουσιάζει την επική μάχη του Scarif, η οποία μέχρι τότε υπήρχε μόνο ως αναφορά στο αρχικό Star Wars crawl.

A New Hope – Film

H ταινία που τα ξεκίνησε όλα, το πρώτο Star Wars, το οποίο αναφέρεται ως Episode IV: A New Hope, παρουσιάζει για πρώτη φορά τον Luke Skywalker στην μεγαλύτερη σαπουνόπερα του γαλαξία. Ο Luke κλείνει την ιστορία του Death Star Ι, το οποίο -στον τρέχοντα κανόνα- βρίσκεται στα σκαριά από τον Πόλεμο των Κλώνων.

Princess Leia (1-5) – Comic


 Η Marvel Comics Star Wars series μας έχει συνηθίσει σε διάφορες μίνι-σειρές που επικεντρώνονται σε δημοφιλείς χαρακτήρες του σύμπαντος, μία από αυτές είναι για την πριγκίπισσα Leia. Σε αυτό, η Leia επιστρέφει στο Naboo και έρχεται αντιμέτωπη με την απώλεια του Alderaan – ο πλανήτης που καταστράφηκε από το Άστρο του Θανάτου.

Chewbacca (1-5) – Comic


Ακόμη ένα Marvel Comics Spin-Off, όπου ο Chewie προσγειώνεται σε ένα αυτοκρατορικό κατεχόμενο πλανήτη και βοηθά ένα νεαρό κορίτσι που ονομάζεται Zarro να πολεμήσει την Αυτοκρατορία.

Heir to the Jedi – Novel


 Ο Luke Skywalker βρίσκεται σε μια αποστολή και μαθαίνει λίγα πράγματα για τη Δύναμη, όπως πώς να κινεί αντικείμενα με το μυαλό του. Ο Luke προσπαθεί να βρει νέα βάση για την Rebellion και έχει τη βοήθεια ενός πιλότου που ονομάζεται Nakari Kelen.

Star Wars (1-4) – Comic


  Τα Star Wars comics τοποθετούνται αμέσως μετά το Heir to the Jedi, πράγμα που σημαίνει ότι ο Luke γνωρίζει αρκετά για τη Δύναμη, αλλά όχι πολλά. Ο Han Solo, ο Luke και η Leia ενώνουν τις δυνάμεις τους και γίνονται ήρωες της εξέγερσης ενάντια στην Αυτοκρατορία. Επίσης, ο Luke αντιμετωπίζει για πρώτη φορά τον Vader, μια «αινιγματική» στιγμή και για τους δυο τους.

Darth Vader (1-4) – Comic

Το Darth Vader Spinoff της Marvel Comics, τοποθετείται αμέσως μετά την καταστροφή του Death Star. Ο Αυτοκράτορας αντιμετωπίζει με νευρικότητα τον Vader, την ίδια στιγμή που ο σκοτεινός άρχοντας ενδιαφέρεται για την ταυτότητα του πιλότου που κατέστρεψε το Άστρο του Θανάτου. Ο Vader επίσης στρατολογεί μία αδίστακτη αρχαιολόγο, την Chelli Lona Aphra, με την οποία καταστρώνουν διάφορα κακόβουλα σχέδια.

Star Wars 5, Darth Vader 5, Star Wars 6, Darth Vader 6 – Comic


Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να τα διαβάσεις με τη σειρά που αναφέρεται παραπάνω. Στο Tatooine συμβαίνουν πολλά: Ο Vader επιστρατεύει τον Boba Fett για να κυνηγήσει τον Luke, ενώ έρχεται αντιμέτωπος με άλλες αυτοκρατορικές δυνάμεις που θέλουν να πάρουν τη θέση του στο πλευρό του Αυτοκράτορα. Και η συγκεκριμένη υπο-ιστορία του Vader ολοκληρώνεται όταν ο άρχοντας των Sith ανακαλύπτει ότι ο γιος του είναι ζωντανός.

Star Wars (8-12) – Comic

Η αναζήτηση μιας κατάλληλης τοποθεσίας για μια νέα βάση για την εξέγερση συνεχίζεται και φέρνει τους Han, Luke, Leia, και Chewbacca σε διάφορες τοποθεσίες. Αυτή είναι η υπο-ιστορία που εισάγει την Sana Solo, τη «σύζυγο» του Han Solo.

Darth Vader (7-12) – Comic

Ο Vader καλείται να δημιουργήσει μια κρυφή αποστολή χωρίς να τον υποπτευθεί ο Αυτοκράτορας για να εντοπίσει τη θέση του Luke Skywalker, του επαναστάτη πιλότου που κατέστρεψε το Άστρο του Θανάτου και τον Commodex Tahn, το θνητό που επέβλεψε την ταφή της Padme Amidala.

Vader Down (1-5) – Comic

Αποτελούμενο από θέματα και ζητήματα που αφορούν τόσο το Star Wars γενικά όσο και τον Darth Vader ειδικά, αυτό το crossover αφηγείται την ιστορία της αναγκαστικής προσγείωσης του Vader και οι Επαναστάτες σκέφτονται ότι έχουν την ευκαιρία να βγάλουν από τη μέση το δεξί χέρι του Αυτοκράτορα.

Star Wars (16-19) – Comic

Μετά τη σύλληψη της Doctor Aphra, η Leia και η Sana τη συνοδεύουν σε μια μυστική φυλακή μακριά από το άγρυπνο βλέμμα της Αυτοκρατορίας. Ωστόσο, η μυστική αυτή εγκατάσταση βρίσκεται υπό επίθεση από μια μυστηριώδη δύναμη.

Darth Vader (16-25) – Comic

Ενώ ο Vader ανησυχεί για τους Επαναστάτες, οι οποίοι κρατούν την Doctor Aphra, αποπροσανατολίζεται από μια εξέγερση που βρίσκεται σε εξέλιξη και η οποία εισχωρεί στον πόλεμο του Shu-Torun, αφού ο άρχοντας των Sith εκτέλεσε την βασιλική οικογένεια. Μετά από αυτό, στο τελικό κεφάλαιο της σειράς, τα μυστικά σχέδια του Vader έρχονται στην επιφάνεια και ο σκοτεινός άρχοντας πρέπει να ασχοληθεί με την Doctor Aphra.

Star Wars (21-25) – Comic

Ο νέος αυτοκρατορικός εχθρός, ο Sergeant Kreel, αποστέλλεται από τον Vader για να εξοντώσει τους Επαναστάτες, αφού ο Han και Leia κατόρθωσαν να κλέψουν με επιτυχία ένα Star Destroyer.

Doctor Aphra – Comic


  Η Doctor Aphra περιπλανιέται γύρω από τον γαλαξία με τα droids της προσπαθώντας να πουλήσει τα αρχαιολογικά ευρήματα για να κερδίσει χρήματα χωρίς να αφήσει την Αυτοκρατορία να γνωρίζει ότι είναι ακόμα ζωντανή (και χωρίς να πέσει θύμα των Bounty Hunters).

Lando 1-5 – Comic

Πριν ο Lando αναλάβει τα ηνία της Cloud City και γίνει Βαρόνος, έκλεψε ένα σκάφος σε ένα «τελευταίο μεγάλο κτύπημα», που τελικά ανήκε στον Αυτοκράτορα Palpatine. Σε αυτό βρίσκονται αρχαία αντικείμενα των Sith και μερικοί Αυτοκρατορικοί Φρουροί που έρχονται αντιμέτωποι με τον Lobot.

Han Solo 1-5 – Comic

Ο Han προσλαμβάνεται από τη Leia για να πετάξει σε μια επικίνδυνη διαστημική φυλή που ονομάζεται Dragon Void και ταυτόχρονα να εντοπίσει έναν πιθανό κατάσκοπο μέσα στην Rebel Alliance.

Battlefront: Twilight Company – Novel

Το Twilight Company λειτουργεί ως νέα προσθήκη στο timeline του Star Wars φέρνοντας στο προσκήνιο το δημοφιλές video game Star Wars: Battlefront, όπου αφηγείται την ιστορία μιας ομάδας στρατιωτών που καταλήγουν στο πλευρό της Rebellion μέσα από μάχες -όπως η μάχη του Hoth και μια μάχη στο Sullest όπου συναντάμε τον ηγέτη των Επαναστατών Nien Nunb.

The Empire Strikes Back – Film


  Στη δεύτερη ταινία Star Wars που κυκλοφορεί, ο Vader τελικά αποκαλύπτει στον γιό του την αλήθεια, ο Luke βρίσκει τελικά τον Yoda και αρχίζει να μαθαίνει τα μυστικά της Δύναμης. Στο μεταξύ, η Leia και ο Han βρίσκονται παγιδευμένοι στην Cloud City, με τον Ηan να κλείνεται μέσα σε ανθρακίτη για να αποσταλεί στον Jabba the Hutt.

Return of the Jedi – Film


Η τελική αναμέτρηση μεταξύ του Luke Skywalker και του Αυτοκράτορα συμβαίνει ακριβώς την ίδια στιγμή που ο Palpatine στήνει παγίδα στον στόλο των ανταρτών στο «πλήρως επιχειρησιακό» Death Star II.

Shattered Empire (1-4) – Comic

Λαμβάνοντας χώρα κατά τη διάρκεια και μετά τη μάχη του Hoth, η μίνι-σειρά της Marvel Comics ακολουθεί δύο Rebels που καταλήγουν να είναι οι γονείς του Poe Dameron.

Aftermath – Novel

To πρώτο της μετά-Jedi εποχής μυθιστόρημα, το Aftermath, αφηγείται την ιστορία μιας μικρής ομάδας επαναστατών με επικεφαλής τη Norra Wexley -μητέρα του πιλότου Snap Wexley από το The Force Awakens- η οποία μπήκε στο σχηματισμό της Νέας Δημοκρατίας όταν η Wedge Antilles έχει απαχθεί από τις εναπομείναντες αυτοκρατορικές δυνάμεις.

Star Wars: Uprising – Mobile Game

Πρόκειται για ένα ξεχασμένο πλέον παιχνίδι για φορητές συσκευές το οποίο έλαβε χώρα στον τομέα του Anoat, όπου οι εναπομείναντες αυτοκρατορικές δυνάμεις προσπάθησαν να αποκλείσουν το σύστημα και να αποκρύψουν τις πληροφορίες ότι ο Αυτοκράτορας ήταν νεκρός.

Aftermath: Life Debt/Aftermath: Empire’s End – Novel


  Το δεύτερο βιβλίο της τριλογίας επικεντρώνεται στην Norra Wexley και την ομάδα που απέστειλε να βρει τον Han Solo που έφυγε για να βρει τον Chewbacca, ο οποίος βρίσκεται φυλακισμένος από τους Trandoshan hunters. Επίσης, εμφανίζεται και ο Fleet Admiral Rax, ο οποίος ελέγχει ό,τι έχει απομείνει από την Αυτοκρατορία.

Το Empire’s End, το οποίο κυκλοφόρησε το Φεβρουάριο του 2017, περιλαμβάνει την ιστορία της μάχης του Jakku που τελειώνει την Αυτοκρατορία και αφήνει όλα αυτά συντρίμμια που συναντάμε στο The Force Awakens.

Bloodline – Novel

Το Bloodline επικεντρώνεται στην πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, η γερουσιαστής Leia Organa πρέπει να συνεργαστεί με τους πολιτικούς εχθρούς της, ακόμη και μετά την αποκάλυψη της πραγματικής καταγωγής της.

Poe Dameron (1-9) – Comic

Με τη νεοσυσταθείσα Αντίσταση να αντιμετωπίζει το Πρώτο Τάγμα που σχεδιάζει την πτώση της Νέας Δημοκρατίας, η Leia στέλνει τον καλύτερο πιλότο της, Poe Dameron, να αναζητήσει τον Lor San Tekka, ο οποίος ίσως να γνωρίζει που βρίσκεται ο Luke Skywalker. Κατά τη διάρκεια της αποστολής, ο Poe οργίζει τον Agent Terex του Πρώτου Τάγματος, ο οποίος υπόσχεται να καταστρέψει την Black Squadron του Poe.

The Force Awakens – Film



Ο Poe Dameron ανακαλύπτει τελικά το κομμάτι του χάρτη που αποκαλύπτει τη τοποθεσία του Luke Skywalker, αλλά βρίσκει μπροστά του το Πρώτο Τάγμα. Στο The Force Awakens, γνωρίζουμε επίσης την Rey, μία ρακοσυλλέκτρια που μεγάλωσε στο Jakku περιμένοντας τους γονείς της, καθώς και τον πρώην Stormtrooper Finn στον πόλεμο μεταξύ της Αντίστασης και του Πρώτου Τάγματος που οδηγείται από τον μυστηριώδη Supreme Leader Snoke και τον πιστό ακόλουθό του Kylo Ren.

Μετά το The Force Awakens, ακολούθησαν πολλά «Junior novelization» και μυθιστορήματα για νεαρούς αναγνώστες που βασίζονται στα γεγονότα της ταινίας – τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Επιπλέον, το περασμένο καλοκαίρι, κυκλοφόρησαν διάφορα Comic adaptations και Graphic novelizations της ταινίας, μέχρι την πρόσφατη σειρά comic με πρωταγωνίστρια την Captain Phasma.

Star Wars: Episode VIII The Last Jedi – Film


Το Star Wars: Episode VIII The Last Jedi τοποθετείται αμέσως μετά τη συνάντηση της Rey με τον Luke Skywalker, ενώ παράλληλα θα ακολουθήσουν νέα μυθιστορήματα και κόμικς βασισμένα στο Επεισόδιο 8. Φυσικά, θα υπάρξουν και μυθιστορήματα για μικρούς και νεαρούς αναγνώστες.

Με μια ματιά στον τρέχοντα κανόνα του Star Wars, αυτό που συμπεραίνουμε είναι ότι η Disney θα βγάζει ταινίες για... μια 100σταριά χρόνια ακόμα. Οι ιστορίες πολλές, οι χαρακτήρες ακόμη περισσότεροι. Η ανθολογία του Star Wars είναι τεράστια!

Μέχρι το επόμενο αφιέρωμα…

May the Force be with you

Με πληροφορίες από www.geek.com και starwars.wikia.com.

Σχόλια